ΕΧΘΡΟΠΡΑΞΙΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα

(Νιοχώρι–Παχυκάλαμος–Τσαπραλί–Γενίτσαρι–Αλήμπεη–Μύτικα)

8 Απριλίου 1897

Νωρίς το πρωί από το χωριό Μπάνι (Λουτρότοπος) αρχίζουν οι εχθροπραξίες. Οι Ελληνικές δυνάμεις σφυρηλατούν τον Οθωμανικό στρατό με αποτέλεσμα να υποχωρήσει. Ο ταξίαρχος Σέχος δίνει διαταγή επίθεσης και οι Ελληνικές δυνάμεις καταλαμβάνουν Παχυκάλαμο και Νιοχώρι. Οι Οθωμανοί αποσύρονται και ταμπουρώνονται στο χωριό Τσιαπραλή ή Τσιαπρασλή (Ακροποταμιά). Ο Σέχος διατάζει τον ταγματάρχη Λέκκα να χτυπήσει τους αμυνόμενους Οθωμανούς στην Τσιαπραλή και η μάχη κρατά ως το μεσημέρι όταν οι Οθωμανοί μη μπορώντας να κρατήσουν το χωριό αποσύρονται προς το Μύτικα.  Ο Σέχος διατάζει τα χωριά Παχυκάλαμος και Νιοχώρι να οχυρωθούν ως προς άμυνα. Περιπολία του Ιππικού από Παχυκάλαμο και Νιοχώρι μέχρι εκβολές Αράχθου δεν συναντά Οθωμανούς.

Στον Μύτικα υπήρχε ένας Πύργος στον οποίο οχυρώθηκαν 800-100 Τούρκοι. Η Ελληνική επιλαρχία κατέλαβε τα Χωριά Αλήμπεη (Ψαθοτόπι), Γενίτσαρι και Ανέζα και άρχισε επιδεκτικά να προκαλεί τους Οθωμανούς και να τους πλησιάζει. Φτάνοντας σε απόσταση 1500μ οι κουρασμένοι Οθωμανοί άρχισαν να πυροβολούν στο χαμό με αποτέλεσμα να αγνοήσουν την μικρή δύναμη του Ελληνικού ιππικού ,κάπου 80 ιππείς, που άρχισαν να τους βάζουν. Οι Οθωμανοί μπροστά σε αυτό το αδιέξοδο εγκατέλειψαν τον Πύργο του Μύτικα και άρχισαν αποφεύγοντας την σύγκρουση να αποτραβιούνται προς τον Κάμπο. Τραβήχτηκαν μαζί με τους άλλους της Σαλαώρας, η Σαλαώρα είχε ήδη καταληφθεί από Πεζοναύτες και άτακτους εθελοντές, προς την Βίγλα και απο κει πρφ. Φιλιππιάδα. Αυτή είναι η πρώτη μικρή Απελευθέρωση του κάμπου της Άρτας ή Χασί Οβασί και της Ποταμιάς.

Πηγή κειμένου, φάκελοι του αρχηγού μετώπου 1897, Θρασύβουλου Μάνου, Φωτογραφία αρχείο ΓΕΕΘΑ , εναρξη των επιχειρήσεων 1897

Δημοσίευση του Lucas Braca στο facebook στον παρακάτω σύνδεσμο:

www.facebook.com/groups/295064390559678/?ref=group_header

Επαφή