"ΠΟΥ ΤΟΝ ΠΑΝ ΤΟΝ ΝΕΣΤΟΡΑ"

 

            Την  εποχή  εκείνη  οι  ενοικιαστές  της  λίμνης  είχαν  πολλά δικαιώματα έναντι των ελεύθερων ψαράδων. Ήταν δε τόσα, που πολλές φορές τους έφερναν σε πολύ δύσκολη θέση. Ένα από αυτά ήταν πως όταν έβγαζαν πριάρια με δίχτυα να ψαρέψουν, οι ελεύθεροι ψαράδες ήταν υποχρεωμένοι να τους ακολουθήσουν. Οι Μυτιώτες παρόλο που αντιλαμβάνονταν πόσο άδικο ήταν γι’ αυτούς, υπάκουαν διότι γνώριζαν τις συνέπειες που θα ακολουθούσαν.

            Το χωριό ήταν ενωμένο και όλοι τηρούσαν τις αποφάσεις που έπαιρναν οι Προεστοί. Κάποιο πρωί ξεκίνησαν όλοι να πάνε για ψάρεμα. Στο Σκάλωμα τους περίμεναν οι Προεστοί για να τους δώσουν τις τελευταίες οδηγίες. Οι οδηγίες ήταν να μην υπακούσουν τους φύλακες των ενοικιαστών και να μην ακολουθήσουν τα πριάρια με τα δίχτυα τους. Θα ψάρευαν ελεύθερα και θα τηρούσαν αυστηρά κλειστό τον σχηματισμό του ξυλόδιχτου, ώστε να μην αποκοπεί κανείς και καταφέρουν οι φύλακες και τον απομονώσουν. Τα πριάρια των ενοικιαστών αφού είδαν ότι οι Μυτιώτες δεν τους ακολούθησαν και τα πριάρια τους δεν ήταν αραγμένα στο Σκάλωμα, έδωσαν εντολή στους φύλακες να μπουν στη λίμνη και να τους μαζέψουν διότι η κίνησή τους αποτελούσε  παρανομία.

            Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των χωριανών, οι προσπάθειες των φυλάκων έμειναν άκαρπες και αργότερα η λίμνη γέμισε από λιμενικούς, χωροφύλακες και αγροφύλακες με σκοπό να συλλάβουν τους ψαράδες για την απόφασή τους να μην ακολουθήσουν τα πριάρια των ενοικιαστών. Μόλις εντοπίστηκαν οι Μυτιώτες επικράτησε φασαρία και χαλασμός.

            Ξαφνικά, μέσα στον αναβρασμό ακούστηκε μία δυνατή φωνή: «Που τον παν τον Νέστορα;» Λιμενικοί και φύλακες προσπαθούσαν να συλλάβουν τον Νέστορα. Ο Νέστορας ακούγοντας τη φωνή του συντρόφου του αναθάρρησε και βάζοντας όλη του δύναμη έσπρωξε τους διώκτες του και τους έριξε μέσα στα κρύα νερά της λίμνης. Αυτός που έβγαλε την κραυγή ήταν ο Μιχάλης Χρήστου (Μπαρμπαμιχάλης).

            Οι Μυτιώτες  αργότερα δικαιώθηκαν και πέτυχαν να ψαρεύουν ελεύθερα με τον τρόπο που ψάρευαν και που συνεχίζουν να ψαρεύουν ακόμα και σήμερα. Για να προσδιορίσουμε περίπου την χρονολογία που συνέβη το παραπάνω περιστατικό, μπορούμε να το συγκρίνουμε με την ημερομηνία γέννησης του Μπαρμπαμιχάλη, ήτοι το έτος 1881.

 

Επαφή

ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΥΤΙΚΑ

syllogosmytika@gmail.com

Μύτικας, Ν. Άρτης, Ελλάδα
47100
Mytikas, Arta, Greece

Αναζήτηση στο site

© 2016 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδαWebnode