ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ

 
 

Μύτικας 30 Ιουνίου 2016

            Ο Μύτικας είναι το χωριό μας. Εδώ γεννηθήκαμε εμείς και τα παιδιά μας. Πριν από εμάς  όμως γεννήθηκαν και έζησαν οι πρόγονοί μας, άνθρωποι αξιοπρεπείς και αγωνιστές της ζωής, άνθρωποι που έβρισκαν πολλές φορές στη ζωή τους την αδικία απέναντί τους και την νικούσαν πάντα πολεμώντας ενωμένοι. Στις επόμενες σελίδες θα γνωρίσουμε ανθρώπους που γεννήθηκαν τον 19ο αιώνα και συγκεκριμένα από το 1880 περίπου, όπως ο Μπάρμπα Κολιός, ο Μπάρμπα Μιχάλης κ.α.

            Όλη η προσπάθεια ξεκίνησε από τον Απόστολο Προύβα του Θεοδώρου. Σε κάθε γενιά,  υπάρχουν πάντα κάποιοι άνθρωποι που αρέσκονται στο να μελετάνε την ιστορία και το παρελθόν του τόπου τους. Με τον τρόπο αυτό και με πολλή προσπάθεια, μεράκι, οργάνωση και τύχη μεταφέρονται πληροφορίες από γενιά σε γενιά και έτσι το παρελθόν διαιωνίζεται στο μέλλον, μετατρέποντας τα γεγονότα αρχικά σε αναμνήσεις, κατόπιν σε φήμες και στο τέλος σε μύθους.

            Ο Απόστολος Προύβας, άνθρωπος της προηγούμενης γενιάς, αντιλαμβανόμενος το δύσκολο έργο που του επιφύλασσε η μοίρα, ξεκίνησε μια προσπάθεια συλλογής πληροφοριών και γεγονότων του παρελθόντος του τόπου μας μέσα από τις αναμνήσεις, τις φήμες και τους μύθους που διαιωνίζονται μέχρι και σήμερα. Αναζήτησε και βρήκε αρκετούς «εραστές του παρελθόντος» των προηγούμενων γενεών, μερικοί εκ των οποίων υπερήλικες αλλά παράλληλα και κινητές βιβλιοθήκες.          

            Τα στοιχεία που συνέλλεξε δεν μπορούμε να πούμε πως είναι επαρκές για να γράψουμε πλήρης την ιστορία του χωριού μας. Επαρκούν όμως για να αποτελέσουν μια καλή αρχή. Αναμένουμε από τους αναγνώστες να ξεκινήσουν την δική τους έρευνα. Μέσα από γνωστούς, φίλους, παππούδες και γιαγιάδες μπορούμε να καταφέρουμε την διασταύρωση, συμπλήρωση ή επιδιόρθωση των ήδη καταγεγραμμένων πληροφοριών, καθώς και την καταγραφή νέων μαρτυριών. Με τον τρόπο αυτό, σε βάθος χρόνου, θα συμπληρώσουμε τα κενά κουτιά του πάζλ και ευελπιστούμε στο τέλος να μας αποκαλυφτεί μια εικόνα που θα αποτελέσει πυξίδα για όλους εμάς και τους απογόνους μας στο μελλοντικό μας ταξίδι στη ζωή.

 

Επαφή

ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΥΤΙΚΑ

syllogosmytika@gmail.com

Μύτικας, Ν. Άρτης, Ελλάδα
47100
Mytikas, Arta, Greece

Αναζήτηση στο site

© 2016 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδαWebnode