ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ

 

            Πριν κτιστεί η εκκλησία, όταν παντρευόταν οι άνθρωποι τα στέφανα γινόταν στο σπίτι της νύφης. Σε γάμους, σε γιορτές και σε διάφορες εκδηλώσεις οι άνθρωποι κάθονταν πάνω σε ψάθες και σε κεράμια.

               Για γεωργικές εργασίες και για μεταφορές χρησιμοποιούσαν τα άλογα. Επειδή τότε όλες οι οικογένειες είχαν από 1- 2 αγελάδες, υπήρχαν περίοδοι που τα μαζεύανε όλα και τα βοσκούσαν οι κάτοικοι με τη σειρά. Ορισμένες φορές πλήρωναν κάποιον με τον μήνα για να τα βόσκει.

            Τα  εργαλεία  που  χρησιμοποιούσαν στην καλλιέργεια των κήπων την Άνοιξη ήταν το μπέλι, το τσαπί και το τσαπάκι, ενώ για τον καθαρισμό των χωραφιών ήταν η κοσιά και το κασάρι. Κάθε σπίτι είχε 1-2 δρεπάνια για τις δικές του γεωργικές ανάγκες ή για κανένα μεροκάματο.

            Φανέλες,  κάλτσες  και  πουλόβερ  έπλεκαν οι γυναίκες με κλωστή που παρήγαγαν με γνέψιμο του μαλλιού στη ρόκα και το αδράχτι. Πολλές γυναίκες επεξεργαζόταν επιπλέον το μαλλί με τα τσουγκριά για να το κάνουν πιο αφράτο και άσπρο. Αρκετές γυναίκες είχαν αργαλειούς με τους οποίους ύφαιναν την περίφημη κουρελού.

               Κάθε καμακάρης έπρεπε να έχει δύο καμάκια, ένα για ψάρια και ένα για χέλια. Πριν αρκετά χρόνια πήγαιναν στη λίμνη και με τα χέρια μάζευαν αχιβάδες. Πολλές φορές η ποσότητα που μάζευαν ήταν τέτοια που κάλυπταν τις δικές τους ανάγκες και τα υπόλοιπα τα πουλούσαν, ειδικά την σαρακοστή. Το ίδιο συνέβαινε και με τις πίνες που ψάρευαν με τα πριάρια και την Λάντζα στον βυθό του Αμβρακικού. 

 

Επαφή

ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΥΤΙΚΑ

syllogosmytika@gmail.com

Μύτικας, Ν. Άρτης, Ελλάδα
47100
Mytikas, Arta, Greece

Αναζήτηση στο site

© 2016 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδαWebnode