ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΜΥΤΙΚΑΣ 06-08-2021

2021-08-07 19:10

Πολύ δύσκολες στιγμές έζησαν οι κάτοικοι του χωριού μας από την μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες το μεσημέρι νότια του Καλογερικού, η οποία λόγω των πολύ ισχυρών δυτικών ανέμων σε σύντομο χρονικό διάστημα απείλησε με τρεις μεγάλες εστίες σε διαφορετικά σημεία τα σπίτια των συγχωριανών μας.

Ακολούθησε η άμεση εκκένωση του Μύτικα και του Απόμερου και με συντονισμένες προσπάθειες των δυνάμεων του Πυροσβεστικού Σώματος, του Δήμου Αρταίων, της Πολιτικής Προστασίας, της Περιφέρειας Ηπείρου αλλά και πολλών ιδιωτών – εθελοντών των όμορων χωριών που έσπευσαν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της δύσκολης κατάστασης, επιτευχθεί αρχικά η σωτηρία των σπιτιών και αργά το βράδυ η ανάσχεση όλων των ενεργών μετώπων.

Η πυρκαγιά, όπως και το 2017, έδειξε πόσο σημαντικό είναι η ύπαρξη αντιπυρικών ζωνών και η καθαριότητα των δρόμων – προσβάσεων των πυροσβεστικών οχημάτων καθώς και των ιδιωτικών οικοπέδων, δεδομένου ότι η απειλή υφίσταται πάντοτε σε περιόδους ισχυρών ανέμων στις οποίες η άμεση ρίψη νερού διαδραματίζει τον πλέον καθοριστικό ρόλο.

Το αποτέλεσμα της χθεσινής πυρκαγιάς ήταν το αίσθημα ανασφάλειας που κυρίευσε τους κατοίκους του Μύτικα και των όμορων χωριών, αρκετές ζημιές σε καλλιέργειες και αυλές σπιτιών, κυρίως όμως καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής, ζώου ή κατοικίας.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους τους φορείς του τόπου μας, όλους τους ιδιώτες που με αυταπάρνηση και με χρήση των μηχανημάτων τους ρίχτηκαν από την αρχή στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, όλους τους εθελοντές και ομάδες εθελοντών που συνέδραμαν καθοριστικά στην εξέλιξή της και τέλος τις εταιρείες και το προσωπικό τους Σκλαβενίτης Υπεραγορές, Ήπειρος, ERGOTEΚ (Κουτσοσπύρος) και οποιαδήποτε άλλη εταιρεία που βοήθησε με οποιοδήποτε τρόπο χωρίς να το γνωρίζουμε για την υπέρμετρη  και αμέριστη υποστήριξη που παρείχαν στους κάτοικους και στις δυνάμεις πυρόσβεσης τις δύσκολές αυτές ώρες.