1ος ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ "ΚΑΡΟΤΣΕΝΙ"

2021-08-21 11:28

    Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του Συλλόγου μας την Τετάρτη 18 Αυγούστου 2021, τηρουμένων όλων των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας, στην οποία υλοποιήθηκε ο 1ος διαγωνισμός κατασκευής «καροτσένι».

Εικόνα

    Με την εκδήλωση αυτή ο Σύλλογός μας ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στον ετήσιο προγραμματισμό εκδηλώσεων και δράσεων που έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια, με τον οποίο, στα πλαίσια της προώθησης της παράδοσης και της κληρονομιάς του χωριού μας, στοχεύει στην αναζωπύρωση αναμνήσεων ξεχασμένων αγαπημένων καθημερινών συνήθειών των συγχωριανών μας, και στους νεότερους, δηλαδή τα παιδιά και τα εγγόνια μας, μία πρώτη επαφή με το παρελθόν του τόπου και των προγόνων τους, αποσκοπώντας στην γνωριμία με τις ρίζες τους και την σύνδεση με το παρελθόν τους, ώστε να διατηρηθεί άρρητος ο δεσμός που μας ενώνει όλα αυτά τα χρόνια και να διασφαλιστεί το μέλλον του χωριού μας. Μερικές από αυτές τις εκδηλώσεις είναι η βαρκάδα, η γιορτή χελιού, ο πατροπαράδοτος ποδοσφαιρικός αγώνας, το τουρνουά δηλωτής, η Καθαρά Δευτέρα και φυσικά το Αντάμωμα των Απανταχού Μυτικιωτών, το οποίο πραγματοποιείται εδώ και αρκετά χρόνια σε συνεργασία με τον έτερο σύλλογο του χωριού μας Απανταχού Μυτικιωτών «Η Αγία Παρασκευή» και την Εκκλησιαστική επιτροπή του χωριού μας.

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

    Το νέο κεφάλαιο αφορά τα παιδικά παιχνίδια των προηγούμενων γενιών. Ένα κεφάλαιο μέσω του οποίου, σε συνδυασμό με τους υπόλοιπους παράγοντες, μεγάλωσαν γενιές παιδιών Μυτικιωτών, διαμορφώθηκαν χαρακτήρες και κτίστηκαν προσωπικότητες, οι οποίες μέχρι και σήμερα διατηρούν το χωριό μας αλληλένδετο με το παρελθόν του, προβάλλοντας το ήθος και τα ιδανικά των προγόνων μας.

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

    Στην προσπάθεια αυτή πρωτεργάτης είναι ο Κος Απόστολος Προύβας, ο οποίος έχει γράψει ήδη αρκετές ιστορικές μαρτυρίες των παλαιών από το παρελθόν του τόπου μας και οι οποίες είναι δημοσιευμένες στο site του συλλόγου. Πρόσφατα ολοκλήρωσε την αναλυτική συγγραφή όλων των παιχνιδιών που παίζαμε ως παιδιά, και τα οποία θα δημοσιευτούν τις επόμενες ημέρες σε ειδικό παράρτημα στο site.

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

    Η τελευταία για το φετινό καλοκαίρι εκδήλωσή μας είχε θέμα τα «καροτσένι», ένα παραδοσιακό παιχνίδι που παιζόταν μέχρι και πολύ πρόσφατα στο χωριό μας. Η κατασκευή του γίνεται με καλάμι και σύρμα. Τα παιδιά έφτιαχναν αυτοκίνητα με δύο ή περισσότερες ρόδες, τρακτέρ σκέτα ή με καρότσες και διάφορους άλλους σχεδιασμούς ανάλογα με την όρεξη και την φαντασία του κάθε παιδιού. 

Εικόνα

Εικόνα

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Εικόνα

Εικόνα

Μπορεί να είναι εικόνα τοίχος από τούβλα

Εικόνα

Εικόνα

Μπορεί να είναι εικόνα εξωτερικοί χώροι και τοίχος από τούβλα

Εικόνα

    Για τη κατασκευή ενός «καροτσένι» χρειάζεται πάνω από όλα πολύ υπομονή, αρκετό σύρμα και μεγάλη φαντασία, στοιχεία που απαιτούνται για κάθε ανθρώπινη κατασκευή. Με τον τρόπο αυτό τα παιδιά εξασκούνταν στην χειροπρακτική, την χρήση συνδυαζόμενων υλικών, την εργονομία, την μαθηματική ακρίβεια, την γεωμετρία, την ελασματουργεία και πολλές άλλες τεχνικές στις οποίες αποκτούσαν επιδεξιότητα ασυνείδητα μέσα από το παιχνίδι.

Εικόνα

Μπορεί να είναι εικόνα τοίχος από τούβλα και εξωτερικοί χώροι

Εικόνα

Εικόνα

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Εικόνα

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Εικόνα

Εικόνα

    Με την εκδήλωση αυτή κλείσαμε τον κύκλο των καλοκαιρινών εκδηλώσεων του Συλλόγου μας. Ευχαριστούμε όλους τους συγχωριανούς μας και φίλους του Συλλόγου για την συμμετοχή τους και ανανεώνουμε το ραντεβού μας στις χειμερινές εκδηλώσεις μας, εφόσον τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας μας το επιτρέπουν.

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

    Για μεγέθυνση των φωτογραφιών μπορείτε να επισκεφτείτε την συλλογή «Εκδηλώσεις» που διατηρεί ο Σύλλογός μας στην σελίδα του στο facebook.

© 2016 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδαWebnode