ΚΛΑΔΕΜΑ ΠΛΑΤΑΝΟΥ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΜΥΤΙΚΑ

2018-04-04 23:55

Ολοκληρωτικό κλάδεμα πραγματοποιήθηκε Τετάρτη, 4 Απριλίου 2018, στον ιστορικό πλάτανο της πλατείας του χωριού μας από τις υπηρεσίες του Δήμου μας. Η ριζική αναμόρφωσή του κρίθηκε απαραίτητη από την Δασική Υπηρεσία σε συνεργασία με την Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου, με στόχο την απελευθέρωσή του από τα ξερά κλαδιά και την αναβλάστησή του.

Φωτογραφία

Είχε προηγηθεί έλεγχος της κατάστασής του από προσωπικό της Δασικής Υπηρεσίας του Νομού, με αποστολή δείγματος από τον φλοιό του κορμού στο Γενικό Χημείο του Κράτους, η απάντηση του οποίου ήταν αρνητική για την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους, μία ασθένεια που τα τελευταία χρόνια έχει προσβάλει μεγάλο αριθμό πλατάνων της Ηπείρου.

Φωτογραφία

Η συγκίνηση των κατοίκων του χωριού ήταν εμφανής καθότι οι αναμνήσεις τους είναι άρρητα συνδεδεμένες μαζί του, γεγονός που τους παρήγαγε ποικίλα και ιδιαίτερα συναισθήματα. Οι διαβεβαιώσεις των αρμοδίων ήταν καθησυχαστικές και ενέπνευσαν ελπίδα και σιγουριά για την «αναπτέρωση» του πλατάνου στο άμεσο μέλλον.

Φωτογραφία

Η υγεία του δέντρου ήταν σε πολύ κακή κατάσταση και χρόνο με τον χρόνο η εμφάνισή του χειροτέρευε συνεχώς, γεγονός που θα είχε ως συνέπεια την ολική νέκρωσή του τα επόμενα χρόνια. Η λύση της ολικής αναγέννησης του πλάτανου αποτέλεσε μονόδρομο για τους ειδικούς και παρά την πρόσκαιρη «καταστροφική» σημερινή του εικόνα ευελπιστούμε και προσμένουμε την επιστροφή της χαμένης του ομορφιάς, στην σκιά της οποίας έχουμε «γευτεί» όλοι οι χωριανοί αξέχαστες στιγμές της ζωής μας.